İstinaf Başsavcısı Sn. Hüseyin Çınar ile Söyleşi

07.12.2015

Derneğimizce düzenlenen "İstinaf Mahkemeleri ve İstinaf Kanun Yolu" konu başlıklı söyleşimiz Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sn. Hüseyin ÇINAR tarafından gerçekleştirilmiştir. 4 Aralık 2015 günü Ankara Hakimevi'nde gerçekleşen söyleşimize HSYK Teftiş Kurulu Başkanı Selim Yıldız, Çubuk Başsavcısı Ömer Faruk Yıldırım, Yönetim Kurulu üyemiz Çubuk Savcısı Cengiz Güneş ve diğer Çubuk Adliyesi Hakim ve Savcıları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 1. Hukuk Müşaviri Suavi Önal, Yargıtay Tetkik Hakimi Hasan Yıldırım, Yargıtay Tetkik Hakimi Metin Kazan ile çok sayıda avukat, hakim, savcı, stajyer avukat iştirak etmiştir.

İstinaf Mahkemelerinin tüm yurtta göreve başlayacağı 20 Temmuz 2016 tarihine kadar istinaf konusunda birçok sunumlar yapacağını belirten ÇINAR, HUDER'in bu konuda sunum yapılan ilk program olduğunu, bu ilgi ve değerli programdan ötürü memnuniyetlerini dile getirdi. Ülkemizdeki yargısal iş yükünün azaltılması için Adalet Bakanlığı ile devletin tüm mecralarında büyük sorumlulukla çalışmalar yürütüldüğünü belirten Sn. Çınar; Yargıtay'daki iş yükünün İstinaf Mahkemeleri vasıtasıyla %90 oranında azalacağını ve Yargıtay'ın asıl görevi olan hukuki yerindelik denetimi ve içtihat oluşturma imkanına kavuşacağını istatistiki verilerle aktarmış, bunun yanında yerel mahkemelerdeki iş yükünün de özellikle Arabuluculuk ve diğer alternatif çözüm yolları ile büyük ölçüde filtreleneceğini belirtmiştir.

Söyleşi; karşılıklı soru-cevap ve müzakerelerin ardından, HUDER yönetimine ve emeği geçenlere teşekkür ve iyi niyetlerin dile getirilmesiyle son bulmuştur.