Yurtdışında Hukuk Fakültesini Okumak

• /

Yurtdışında Hukuk Fakültesini Okumak

Dosya olarak indir

Yurtdisinda Hukuk Fakültesini okumak isteyenlerin öncelikle okumak istedikleri fakülteye YÖK tarafından denklik verilip verilmedigini bir dilekçe ile başvurup öğrenmelerinde fayda var. YÖK başvurulara 15 gün icinde cevap vermektedir. Denklik verilirken Avrupadaki Üniversitelere öncelik verildiği kaçınılmaz bir gerçek. Bunun nedeni de AB antlasmaları. Ancak Avrupa ülkelerinde çok kaliteli eğitim veren özel Hukuk Fakültelerini bazen Yök tanımamaktadır. Almanya'da özel ve paralı Hukuk Fakültelerine girebilmek Alman devlet üniversitesine girmekten daha zor. Ancak denklik verilirken bu tür özel üniversitelerden mezun olanlar sıkıntı yaşayabilmektedir. Yurtdışında okumak isteyenleri bekleyen zorluklar var, bu zorluklar karar verilen ülkeye vize meselesiyle başlamaktadır. Özellikle Almanya, Amerika ve İngiltere'de okumak istiyorsanız vize alırken oldukça zorlanabilirsiniz . Bu ülkeler en başta sizin ve ailenizin maddi durumunu, yabancı dil bilginizi ölçeceklerdir. Ayrıca nerede kalacağınız , eğer bir akrabanızın yanında kalacak iseniz akrabanızın evinde kaç oda olduğu bile size sorulacaktır. Durumunuza göre bazen vize verilirken aslında çoğu zaman da reddedilmektedir. Avrupa'da Hukuk Fakültesi okuyabilmek için; örneğin: Almanya'da öncelikle yabancı öğrencilerin Almanya'daki üniversiteler ile iletişimini sağlayan Uni Assist bürolarına başvurmanız gerek. Bu bürolar başvuran kişiyle ilgili şunları araştırmaktadır: Öncelikle Gymansium (Lise) derecesinden mezun olup olmadığınızdır. Çünkü lise olarak Alman Devleti sınavla girilebilen Anadolu Liselerini tanımaktadır. Eğer düz lise mezunu iseniz Almanya'da yeniden Lise okumak zorunda kalabilirsiniz. Daha sonra en önemli hususlardan biride Türkiye'de Hukuk Fakültesini kazanmış olmanız ve gideceğiniz ülkenin dilini çok iyi derecede bilmenizdir. Tüm bunları başardıktan sonra üniversitelere verilen yabancı öğrenci kontenjanından kendinize bir yer bulmanız gerekmektedir. Kontenjan sıralamasında önemli olan ise lisede almış olduğunuz başarı ortalamanız.Tüm bunların yanında ayrıca kontenjan açılabilmesi için Almanya'da 3-4 yıl bekleyebilirsiniz. Hukuk Fakültesine başlanıldı ise bulunulan ülkenin hukukunu en iyi şekilde okuyup öğrenmek gerekiyor ve zaman zaman Türk Hukuku'yla kıyas yapmakta çok önemli bir husus. Yurtdışındaki hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra eğer Türkiye'de çalışmayı düşünüyor iseniz YÖK'ten denklik almak zorundasınız. Denklik başvurusunda YÖK sizden birtakım belgeler istemektedir. Bu belgeler şunlardır:

Lise diplomasının ya da mezuniyet belgesinin aslı veya onaylı sureti ve fotokopisi, Yurtdışından alınan lise diplomaları için diplomanın aslı veya onaylı sureti ve fotokopisi, Yurtdışındaki Eğitim Ateşelikleri veya Eğitim Müşavirliklerinden, yurt içinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınacak Lise Denklik Belgesinin aslı ve fotokopisi, (orta öğrenimlerini yurt dışında tamamlayanlar için aşağıda 10. maddede belirtilen belgelerin hiçbiri aranmaz.) , Ön Lisans veya Lisans diplomasının ya da mezuniyet belgesinin aslı ile noter veya yurtdışındaki Dış Temsilciliklerimizce onaylı Türkçe tercümesi ve fotokopisi, Önlisans veya lisans öğrenimi süresi içinde alınmış olan tüm derslerin notlarını ve ders saatlerini gösteren not çizelgesi (official transcript) aslı ile noter veya yurtdışındaki Büyükelçiliklerimizce onaylı Türkçe tercümesi ve fotokopisi, Mezun olunan yükseköğretim kurumuna başka bir yüksek öğretim kurumundan transfer olunmuş ise transfer olunan yükseköğretim kurumunun transkript aslı ile noter veya yurtdışındaki Dış Temsilciliklerimizce onaylı türkçe tercümesi ve fotokopisi, Nüfus cüzdanı fotokopisi, Diploma sahibine ait pasaport aslı ve giriş-çıkış tarihlerinin ayrıca işlem gören sayfaların açıkca görüleceği şekilde okunaklı fotokopisi veya Büyükelçiliklerimizce ya da noterce onaylanmış ve giriş-çıkış tarihlerinin ve işlem gören sayfaların görüleceği şekilde okunaklı pasaport örneği.

KKTC'de bulunan üniversitelerden mezun olanlar için KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Muhaceret Müdürlüğü ve T.C. Emniyet Genel Müdürlüklerinde temin edecekleri giriş-çıkış bilgilerini gösterir belgeler, ÖSS Kılavuzunda yer alan ülkelerin kılavuzda yer alan programlarına ÖSYM tarafından yerleştirilerek mezun olanlar,ve orta öğrenimlerini Türkiye'de tamamlayıp KKTC 'de bulunan üniversiteler ile 1999 yılından itibaren ÖSS Kılavuzunda yer almayan ülkelerde bulunan üniversitelerden yüksek öğrenime başlayarak mezun olanlardan,öğrenime başladıkları yıl itibarıyla ÖSS sonuç belgesi ya da SAT (en az 1000 puan), ACT (en az 21 puan ) , Abitur , Fransız Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası (en az 2 ders ) , Uluslararası Bakalorya (IB) ve matura belgelerinden herhangi birine sahip olanlar için bu belgelerin ibrazı, Yabancı uyrukluların denklik belgesine neden ihtiyaç duyduklarını gösterir belge aslı ve fotokopisi, 26 x 35 cm. ebatlarında bir adet zarf, T.C. kimlik numarası, TOEFL sonuç belgesi ibraz etmesi gereken başvuru sahiplerinin ETS'ye başvurarak kurulumuza Toefl sonucu belgesinin resmi kopyasını gönderilmesini sağlamaları gerekmektedir.

Bulgaristan Başvuruları İçin Yapılması Gerekenler: Diploma - Transkript ve akademik belge aslı ile diploma - Transkript ve akademik belgenin Bulgaristan'daki herhangi bir yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesi ve noter tastikli olması gereklidir. Yukarıda belirtilen belgelerin Bulgaristan Milli Eğitim Bakanlığı ve Bulgaristan Dış İşleri Bakanlığı, sağlık birimi alanından mezun olanların ayrıca sağlık bakanlığı tarafından imza ve mühür onaylı olması gerekmektedir. Bu işlemleri yaptıktan sonra başvuru formunda istenilen belgelerin tamamlanması gerekmektedir. Yabancı uyruklu olup daha sonra T.C. vatandaşlığına geçen ilgililerin "İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve İl Müdürlüklerinden alacakları iki isminde aynı kişiye ait olduğunu kanıtlayan belge ibraz etmeleri gerekmektedir. Belgeler tamamlandıktan sonra Ankara Bilkent'teki Yüksek Ögretim Kurumu'na ulaştırılmalıdır. Yök başvurudan sonra eğer diplomanızı lisansa eş görmezse sizi lisans tamamlamaya Türkiye'deki bir üniversiteye yönlendirebilir ve bu durumda 2. Sınıftan itibaren okumanız gerekebilmektedir. Yeni yapılan bir düzenleme ile Yurtdışı Hukuk Fakültesi mezunlarının YÖK'dan denklik belgesi alabilmeleri için Türkiye'deki bir üniversiteye yönlendirilmekte ve tespit edilen 17 dersten ( bazı fakültelerde 37 derse kadar çıkabilmekte) başarılı olunduğu taktirde denklik belgesi düzenlenip verilmektedir.

Yurtdışında Hukuk Fakültesi okuyup mezun olmak baştan sona kadar oldukça zorlu bir süreç olmasına rağmen başarıyla tamamlandığı taktirde dünyayı iyi tanıyan, hukuk alanında başarılı , eğitim alanında kendini yeterli düzeye getirmiş, ülkesinin refahı ve huzuru için çalışmayı amaç edinmiş genç hukukçular yetiştirmektedir. İyi hukukçularımızın yetişmesi ülkemizin çağdaşlık düzeyi ve medeniyeti için çok büyük önem arz etmektedir.

Saygılarımla...

M. Fatih Toprak