HUDER Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği ile görüşmelerde bulundu

29.07.2013

HUDER, Doğu Türkistan'da yaşanan hak ihlalleri ile ilgili olarak Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği ile görüşmelerde bulundu..

HUDER, uluslararası hak ihlalleri kapsamında Doğu Türkistan'da meydana gelen ihlallerin tespiti amacıyla Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah Efendigil ve Dünya Uygur Kongresi Genel Sekreteri Dr. Erkin Emet ile görüşmelerde bulundu. Sayısız hak ihlalleri olduğu adeta Çin Devleti'nin yurttaşlarına karşı devlet terörü uyguladığını ifade eden dernek yetkilileri, konuyla ilgili tespitleri içeren raporlarını HUDER Genel başkanı Hüseyin Kaya'ya sundu. Türkistan Derneği yetkilileri en temel insan hakları sayılan yaşama, çalışma, seyahat etme, ailenin korunması, din ve inanç hürriyeti gibi konularda önemli ihlallerin olduğunu buna rağmen tüm dünyanın bu duruma sessiz kaldığını ve özellikleTürkiye'nin de bu konuda sessiz kalmasından duydukları üzüntüyü dile getirdiler.

Sayın Efendigil konuşmasında; ülkemizin önemli bir hukukçular kuruluşu olan HUDER'in bu konuya gösterdiği ilgiden çokça memnun olduklarını, bu konudaki tüm verilerin HUDER ile paylaşılarak gerekli yardım ve desteği beklediklerini ifade etti. Genel Başkan Sayın KAYA ise; yaşanan hak ihlalleri ve hukuka aykırı uygulamaları kınadıklarını belirterek üzerlerine düşen tüm destek ve sorumluluğun gösterileceğini ve konunun takipçisi olacaklarını ifade etti. Bu kapsamda ihlallerin rapor haline getirileceğini, Çin Büyükelçiliği ve yetkilileri ile ihlallerin kaldırılması için görüşmelerde bulunulacağını ve olumlu sonuç alınmadığı takdirde  hukuka aykırı uygulamaların Büyükelçilik önünde protesto edileceğini sözlerine ekledi.

qanun_tetqiqat_oyushmisi_bashqurush_heyeti_sherqiy_turkistan_teshkilatida.jpg